اخبار تکنولوژی

رایانش کوانتومی در کمتر از ده سال دیگر جهان را تسخیر خواهد کرد

لحظه سرنوشت‌ساز مهمی در دنیای محاسبات کوانتومی به وقوع پیوست. گروهی از دانشمندان گوگل با استفاده از کامپیوتر کوانتومی این شرکت موفق شدند، مولکول هیدروژن را با موفقیت شبیه‌سازی کنند. رایان رابوش یکی از دانشمندان گوگل در این ارتباط گفته است: «این دستاورد نشان می‌دهد که ما به درجه‌ای از توانمندی در رایانش کوانتومی دست یافته‌ایم که حتا قادر به شبیه‌سازی سامانه‌های شیمیایی بزرگ‌تر و پیچیده‌تری هستیم.» بر همین اساس سایت فوربس مقاله جالبی را درباره آینده رایانش کوانتومی منتشر کرده است.

این دستاورد حیرت‌انگیز موتور جستجو به ما اعلام می‌دارد که ما اکنون می‌توانیم انقلابی در زمینه طراحی سلول‌های خورشیدی، کاتالیزورهای صنعتی، باتری‌ها، دستگاه‌های الکترونیکی منعطف، داروها، مواد و… به وجود آوریم. با پیشرفتی که این مدل ابررایانه‌ها در سال‌های اخیر تجربه کرده‌اند، بدون شک سرمایه‌گذاری و تحقیقات در این حوزه از دنیای فناوری با شتاب بیشتری دنبال خواهد شد. بر همین اساس گوگل، علی‌بابا، بایدو، آمازون و دیگر غول‌های فناوری و همچنین دولت‌ها در رقابت شدیدی با یکدیگر قرار دارند تا این فناوری را به بهترین شکل ممکن طراحی کرده و از آن استفاده کنند. به تازگی کمیسیون اروپا بودجه‌ای نزدیک به یک میلیارد یورو برای این فناوری اختصاص داده است. بودجه‌ای که در زمینه تحقیق، توسعه و سرمایه‌گذاری در فناوری‌های کوانتومی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. علاوه بر فعالیت‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، شرکت گوگل ماه گذشته میلادی اعلام داشت که برای محافظت از مرورگر کروم خود از فناوری امنیتی مبتنی بر رایانش کوانتومی استفاده خواهد کرد. سرگی بلوسوف، مدیرعامل و بنیان‌گذار شرکت امنیت داده‌های آکرونیس در این ارتباط گفته است: «این فناوری خاصی است که روند طراحی و توسعه آن به سرعت در حال انجام است. همین موضوع باعث می‌شود که ما به سختی بتوانیم تاثیر فناوری کوانتومی در بخش صنعت را که همواره با خلاقیت و ابتکار عامل انسانی رابطه مستقیمی دارد و از رشد بسیار سریعی برخوردار است، پیش‌بینی‌ کنیم.» بلوسوف که همچنین ریاست بخش اجرایی شرکت پاراللز را عهده‌‌دار است در بخش دیگری از صبحت‌های خود گفته است: «در مقطع فعلی رایانش کوانتومی و به ویژه اندازه شناسی کوانتومی (quantum metrology) و امنیت کوانتومی جزء آن گروه از موضوعاتی هستند که وابستگی کاملی به دنیای علم دارند و بر همین اساس توسعه و پیشرفت آن‌ها می‌تواند گاها سریع یا برعکس کند به پیش برود. اگر این فناوری بتواند توسعه پیدا کند، تغییرات بسیار بزرگی به واسطه آن رخ خواهد داد. به همین دلیل است که شرکت‌هایی همچون گوگل، علی‌بابا و آمازون جزء آن گروه از سرمایه‌گذارانی هستند که در این حوزه از علم پیشتاز هستند.»

 کامپیوترهای کوانتومی بر مبنای مهار اتم‌ها یا پدیده مکانیک کوانتوم که بر مبنای ذرات قرار دارد عمل می‌کنند. کامپیوترهای دسکتاپ امروزی بر مبنای دنیای دودویی صفرها و یک‌ها به ماشین‌ها اعلام می‌دارند چگونه باید کارهای خود را انجام دهند. در حالی که در دنیای کامپیوترهای کوانتومی این قوانین مکانیک کوانتوم هستند که در قالب کیوبیت‌ها قادر به شبیه‌سازی حالت‌های صفر، یک یا هر دو حالت هستند.

02 216

برای سال‌های متمادی نگرشی که بر دنیای فناوری حاکم بود بر مبنای این دیدگاه قرار داشت که به کارگیری گسترده این فناوری چندین دهه به طول خواهد انجامید. با این‌حال، تعدادی از کارشناسان صنعت در پیش‌بینی‌های خود تجدیدنظر کرده‌اند. بلوسوف در این ارتباط گفته است: «من به شخصه از هفت سال پیش این حوزه از علم را به دقت مورد بررسی قرار دادم. در آن زمان فکر می‌کردم، برای آن‌که بتوانیم یک محصول کاربردی را بر مبنای رایانش کوانتومی طراحی کنیم راه طولانی در پیش خواهیم داشت. در آن زمان پیش‌بینی کرده بودم که این فناوری حداقل به 20 تا 40 سال زمان نیاز خواهد داشت تا به شکل کاربردی در دسترس ما قرار گیرد. اما از دو سال پیش و با توجه به پیشرفت‌هایی که در حوزه فناوری به دست آمده است، با قاطعیت نمی‌توان پیش‌بینی‌هایی را در خصوص این فناوری بیان کرد. در نتیجه این احتمال وجود دارد که ظرف پنج تا ده سال آینده تغییرات عظیمی را شاهد باشیم. به عقیده شخصی من این روند در کمتر از ده سال به شکوفایی خواهد رسید.»

بلوسوف درباره این‌که شرکت‌ها در چه زیرشاخه‌هایی از این فناوری سرمایه‌گذاری بیشتری انجام خواهند داد گفته است: «به نظر من اندازه‌شناسی کوانتومی، رمزنگاری همراه با قابلیت‌های این فناوری در حوزه مدل‌سازی نسل جدیدی از مواد بخش‌های هیجان‌برانگیزی هستند که شرکت‌ها و دولت‌ها سرمایه‌گذاری‌های سنگینی روی آن‌ها انجام خواهند داد. در اندازه شناسی کوانتومی انتظار می‌رود، دستگاه‌هایی با حس‌گرهای بسیاری دقیق در حوزه الکترونیک، مغناطیس، میدان‌های گرانشی، دما و زمان بر مبنای این فناوری ساخته شوند. این جهان از سیگنال‌ها و تغییرات مختلفی ساخته شده است که اندازه‌شناسی کوانتومی قادر است به دقیق‌ترین شکل ممکن آن‌ها را اندازه‌گیری کند. در حوزه امنیت، رایانش کوانتومی حریم خصوصی واقعی را برای مردم به ارمغان خواهد آورد. در دنیای کنونی مردم واقعا اطلاع ندارند که سال‌ها است حریم خصوصی آن‌ها از میان رفته است و این ارتباطات کوانتومی هستند که یکبار دیگر امنیت را برای آن‌ها به ارمغان خواهد آورد.»

منبع

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا