باریک ترین نانوسیم دنیا در دانشگاه استنفورد ساخته شد
پژوهشگران دانشگاه استنفورد، روشی برای ساخت سیم های فوق العاده باریک با خواصی استثنایی یافته اند. آنها با استفاده از الماسواره ها، که در واقع ریزترین قطعات الماس به شمار می روند، سیم هایی ساخته اند که پهنای آنها را فقط سه اتم تشکیل می دهد. از این سیم ها به خاطر ابعاد میکروسکوپی، می توان الیاف و پارچه هایی ساخت که بدون افت انرژی، برق را انتقال دهند.
روش ساخت این سیم ها به لگوبازی شباهت زیادی دارد. محققین ابتدا یک اتم گوگرد را به الماسواره متصل کرده و آن را درون محلول ویژه قرار می دهند. در این محیط، هر اتم گوگرد با یک یون مس پیوند می خورد، و این فرایند به همین صورت ادامه می یابد تا سیم به صورت خود به خود ساخته شود.
نکته مهم این است که فرایند نه چندان پیچیده فوق با سرعت بالا نیز انجام می شود، و ساخت این نانوسیم ها به کمتر از نیم ساعت زمان نیاز دارد. یکی دیگر از مزایای این رویکرد که به خاطر ویژگی های منحصر به فرد الماسواره ها حاصل شده، این است که دانشمندان می توانند سیم ها را با دقت فوق العاده ای بسازند، به گونه ای که اتم ها را یک به یک کنار هم قرار داده و بنابراین خواص محصول نهایی در تمام قسمت ها یکسان و بی نقص خواهد بود.
«فی هوا لی» محقق ارشد این پروژه می گوید:
درست شبیه به بلوک های لگو، اتم های مس و گوگرد در مرکز جای گرفته و هسته رسانای سیم ها را تشکیل می دهند، و سپس الماسواره ها اطراف آنها را فرا گرفته و لایه عایق را ایجاد می کنند.
اگرچه این تحقیقات هنوز در مراحل اولیه قرار دارد، اما در نهایت می تواند به تولید مواد جدیدی با ویژگی های الکتریکی استثنایی منجر شود، از جمله سیم هایی که بدون مقاومت و اتلاف انرژی، برق را انتقال می دهند، یا لباس هایی که انواع فناوری ها در آنها قابل پیاده سازیست.